joi, decembrie 23, 2010

Neantul în plen. Mineriada postacilor







„Ne-ați ciuruit și ne-ați vândut, ne-ați ucis viitorul copiilor”, scrie, pe plămânii zdrobiți, Adrian Sobaru, electricianul de la TVR care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, strivind în cădere discursul de lemn al lui Boc. „Cineva trebuia s-o facă”, articulează omul cu suflarea retezată de impact către parlamentarii îngroziți, strânși buluc la locul „accidentului”. „Libertate!”, strigă câteva mai târziu pe targa SMURD. Da, cineva trebuia s-o facă. Așa cum a făcut-o pietonul cu sacoșe în fața tancurilor de la Tiananmen. Acolo, în piața din Beijing, motoarele tancurilor s-au oprit, pe rând, intrând într-un dialog al tăcerii cu omul cu sacoșe. Scena a făcut ocolul lumii. Este unul dintre cele mai puternice simboluri ale secolului XX. Bărbatul a fost luat pe sus și, se pare, executat câteva zile mai târziu. Sobaru nu va fi executat. Nu fizic, ci simbolic, așa cum s-a întâmplat cu Cristina Anghel, profesoara care a stat în greva foamei timp de 70 de zile. Gestul ei a fost aruncat în derizoriu și irosit. Așa se întâmplă și cu cel al lui Sobaru. Valoarea de protest extrem a mesajului său trebuie anihilată. „Avea probleme personale”, spune conducerea TVR despre Sobaru. „Posturile TV au obligaţia să evite prezentarea imaginilor şocante”, avertizează cu maximă celeritate CNA-ul. „E un gest izolat”, spune un oficial PDL. Reacţia cinică a unor parlamentari din sală nu e însă sancţionată de CNA. „Nu sunt şocat, sunt furios. Sunt şocat parţial de reacţia unor oameni politici de aici din ţară. S-au strâns ca şi cum ar fi făcut o poză de grup (...) Mă uit însă la reacţia reprezentanţilor puterii... Uitaţi-vă cum se bagă sub camerele de luat vederi să-i filmaţi dumneavoastră, că au participat la eveniment. Parcă ar fi o vânătoare”, spune un parlamentar PNL în fața căruia, la distanță de doi metri, s-a derulat toată scena.
La Tiananmen motoarele blindatelor s-au oprit în fața sacoșelor. Nimeni nu a îndrăznit să spună despre omul care a oprit tancurile că ar avea „probleme personale” sau că s-ar fi pretat la un „gest izolat”. La București, blindatele au mers mai departe. Nici nu au terminat bine femeile de serviciu să spele sângele împrăștiat pe spătarele scaunelor de parlamentar și pe podeaua sălii de plen, că parlamentarii PDL și-au reluat activitatea. Practic, gestul lui Sobaru le-a ușurat sarcina de a respinge moțiunea de cenzură pe legea salarizării dorită de FMI, pentru că parlamentarii din Opoziție s-au retras din sala de ședințe. S-au numărat voturile fără dezbatere. Zero pentru, zero contra. Un zero care va intra în istoria ideilor periculoase. Nimicul în plen.
În paralel a fost activată artileria de postaci portocalii pe toate site-urile care au prezentat știrea. O mineriadă furibundă, pe alocuri dementă, de ciomege verbale s-a abătut asupra omului strivit de podeaua Parlamentului. Reproduc unele dintre cele mai șocante comentarii pe care le-am reținut:
„Oare cand va trece Romania la capitalism? daca as sta in nadejdea Statului, as stepta 1000 ani; ala care s-a aruncat trebuie lasat sa m.o.a.r.a, sa ii dispara urmasii; poate ca un al 2-lea job i-ar fi adus bunastarea de care are nevoie; e criza peste tot in lume, iar unii aleg sa se arunce de la balcon; e tare, nu? la fel de i.d.i.o.t. .cum a fost Mircea Badea cand a injurat-o pe udrea; bv lui ca injurat-o dar sa o faca inteligent; acum plateste propria lui p.r.o.s.t.i.e.” (visio, pe siteul Mediafax)
„eu sunt curios cu cat l-au platit pe gigel ala sa se arunce. e clar ca a fost un gest premeditat, daca avea tricoul ala pe el, e clar ca nu e nebun, stia ca daca pateste ceva nu va mai putea sa-si intretina familia... deci? cu cat l-au platit?” (pehash, pe site-ul Hotnews)
„Evenimentul nu are nimic de a face cu actuala guvernare . E un caz in care omul a devenit deprimat, si intr-un moment de nebunie s-a aruncat” (ciprian, siteul Hotnews)
„Omul asta e victima indoctrinarii TV” Cristi (siteul Hotnews)
„Pentru fraierul care s-a aruncat pentru buget ii spun sa mearga o luna sa traiasca in India si o sa-si dea seama ca aici traieste super bine!! Si daca nu o sa se mai uite la antene sau irealitati o sa poata sa-si foloseasca si singur creierul spalat acum de voiculescu si vantu” (dan, siteul Hotnews)
„Presupun ca acest om este o victima a veninului turnat prin ecranele televizoarelor.Cred ca ar fi necesara o analiza sociologica privind influenta nociva a emisiunilor tv asupra sanatatii psihice a privitorilor” (anonim, Hotnews)
„Ma intreb cine l-a platit sa faca stupizenia asta” (sigurros, siteul Hotnews)
„Cine stie cine l-a pus sa sara si daca nu cumva i-au dat si o gramada de bani” (anonim, Hotnews)

26 de comentarii:

  1. Decat vai mai bine hai :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. doamne, ce comentarii, astia de la pdl o sa lucreze si de craciun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim7:56 p.m.

    nu mai el are probleme?sint mai multi dar nu recurgem la asa ceva.si daca isi iubea copiii de ce vrea sa se omoare?si eu am copiii dar nu ma omor indiferent de situatian in care sint.copiii au foarte mare nevoie de parinti.

    RăspundețiȘtergere
  4. şi-n comunism erau "mai mulţi" care aveau probleme, dar numai câţiva au ales să-şi dea foc, de-aia-i şi pomenim:
    + Jan Palach
    + Jan Zajíc
    + Evžen Plocek
    + Ryszard Siwiec
    + Romas Kalanta
    + Oleksa Hirnyk
    + Alain Escoffier
    + Liviu Cornel Babeş
    + Kostas Georgakis

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim8:20 p.m.

    Frumos.totusi usor exagerata comparatia cu domnul cu sacosele

    RăspundețiȘtergere
  6. de acord, domnul cu sacoşele nu s-a aruncat cu capul înainte, nici măcar n-a lăsat sacoşele jos când a oprit tancul! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim: analogia nu se refera la regimul sau la contextul politic, ci la gestul unui om simplu care spune NU. Si care, atunci cand toate caile de dialog cu autoritatile ii sunt inchise isi risca viata pt ca acel NU sa fie auzit. Gestul lui arata surzenia si - ca tot veni vorba - autismul in care s-a infundat autoritatea in Romania, ruptura totala dintre populatie si institutii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Adrian Sobaru este "click-ul" necesar trezirii turmei de bizoni. Scanteia detonanta .

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate gestul domnului Adrian Sobaru se va uita repede :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce click, dom'le? In Romania singurul click care ar putea avea vreun efect ar trebui sa fie un click nuclear! Cu clickuri de genul asta dam de lucru la can can si la .... ai ghicit, click magazin!
    Nu sunt de acord cu comparatiile facute mai sus, mai ales ca omu' nu a facut gestul intr-o convingere politica si clar si declarat in "interes privat" si anume acela al copilului sau! Deci ... e mult de mers pana departe! As compara cu Jan Palach un roman care ar face un gest in numele unui crez politic, pentru a contracara o problema nationala, nu un om, un individ ce nu are bani pentru ca pur si simplu nu se descurca! Remarcati diferentele ...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Paul-Daniel Schneider

    Forţa răvăşitoare a simbolului Tankman [aşa cum l-a poreclit istoria pe omul cu plasele care-a oprit pentru câteva clipe tancurile din Tienanmen, şi căruia nimeni nu i-a aflat niciodată numele] vine tocmai din acele sacoşe: nu era un revoluţionar, era străin de taberele care se ciocneau în piaţa aia, nu ştim nimic despre convingerile sale politice iar istoria nu ne spune nimic despre conţinutul acelor sacoşe... era un om oarecare ce venea de la piaţă, dar dacă cei aflaţi acolo "din convingeri politice" au rupt-o la fugă când au şuierat gloanţele, omul acela simplu s-a oprit din drumul său de la piaţă exact în faţa tancurilor, le-a ţinut piept cu acele sacoşe în mâini: destul! destul! destul!

    Domnul Sobaru, un om oarecare, a făcut ce n-au reuşit beligeranţii din plen: a oprit, pentru câteva clipe, o coloană de blindate, o maşinărie de vot. însă foarte puţin

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim3:52 a.m.

    Ce linie subtire intre curaj si lasitate il are acest gest!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Treaba-i simpla: pina nu ii dam noi, oamenii tarii, afara de la Cotroceni si de la Victoria criminalii astia nu se vor opri, vor continua sa jecmaneasca tara si sa arunce vina pe criza, pe opozitie, poate si pe Dumnezeu, ca sint in stare, lepadaturile. Pe Ceausescu l-a dat afara Iliescu, pe Basescu musai sa-l dam noi afara, altfel asta ne ingroapa pe toti cu nebunia lui.

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim1:54 p.m.

    http://www.dreampoet.ro/2010/12/24/zborul-de-la-balcon/

    RăspundețiȘtergere
  15. Victor Potra1:57 p.m.

    Un om care se revoltă va fi întotdeauna întrebat de conformiștii spălați pe creier de ce nu se duce la muncă. Similaritățile cu 89-90 sunt evidente.

    Și deși există mai mult rafinament, discursul și propaganda actuală au aceeași osatură din vara lui 90, când minerii și-au dat mâna cu gospodinele și oamenii de bine pentru a face ”liniște”.

    Acum Boc vorbește de înțelepciune și echilibru, pentru a trece de perioada grea.
    Iliescu avea și el nevoie de liniște, pentru a rezolva ”problemele grele ale țării”.

    Ce e tragic e că probabil cel puțin jumătate din reacțiile minerești ale postacilor sunt date de o indignare sinceră potențată de o propagandă manipulatoare.

    Iar în situații de acest gen se vede din ce în ce mai mult botnița presei românești.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi se pare şi mie foarte deplasata comparaţia cu Palach, Tienanmien sau Babeş. Poţi să detaliezi ce îi leagă de Sobaru?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Gilda, cu tot respectul, acel om n-sre nici in clin nici in mineca cu revolta din piata Tienanmen. Simplu, e samintza de lene, aia cu "sa ne dea statul, ca pina acum".
    Am mai dat exemplul asta pe un alt blog: maica'mea a s-a dus la facultate cind banii nu s-au mai ajuns, cu 2 copii de fusta ei (unul de 7 ani, unul de 14 cind a terminat) lasindu-ne in griaj tatalui pt zilele cind pleca la Bucuresti sa dea examene si etc. Nu s-a aruncat in fatza trenului, de la balconul etajului 8. Asta e un gest de instabilitate mintala, pe care, cu iertare sa-mi fie, daca il asemuitzi cu un gest de revolta/ de incercare a stopare a unei masinarii generatoare de moarte ... neh, gestul n-are a face cu nimic. prostie, lene, media-whore (opritzi-ma ca praf il fac).

    orice alta interpretare e lipsita de sens.

    RăspundețiȘtergere
  18. cu ghilimele la "opritzi-ma"

    RăspundețiȘtergere
  19. The power of one2:27 p.m.

    @fish:
    s-au dat aici suficiente expliicatii ca "suparatoarele" comparatii nu privesc regimurile politice, ci exceptionalul demers INDIVIDUAL al unor oameni simpli care-au avut puterea, incapatanarea, curajul sa duca lupta INDIVIDUALA pana la sacrificiul suprem. simbolul TankMan a fost accesat in nenumarate campanii publice [inclusiv de catre canalui Descovery] pentru a ilustra nemasurata putere de care dispune chiar si un singur individ in raport cu sistemul [The power of one]. daca va incapatanati sa cititi totul in cheie politica tine strict de nivelul dvs. de constiinta - ori aveti propria dvs. agenda politica, ori dati dovada de rea vointa [mai sus sunt cel putin 3 comentarii care sustin cele spuse de mine, dar dvs. va incapatanati sa alegeti sa nu vedeti copacul / individul de padurea de uscaturi ideologice. hai ca se poate sa fim si oameni. e Craciunul. pace in suflet va urez. patima asta face din oameni carcase.

    RăspundețiȘtergere
  20. The power of one2:30 p.m.

    * Discovery, cu i de la "ignorance is bliss"

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim3:43 p.m.

    diferenta dintre copiii unui om care nu se mai ajunge cu banii si copiii autisti - care necesita asistenta 24 ore din 24 si costuri de tratament ENORME - e uriasa. copilul acela autist e un codamnat din nastere, iar a-i taia si acea farama de alocatie (oricum simbolica) pe care-o primea e de-un cinism incalificabil. sa-l mai si judecam /etichetam in fel si chip si cu vorbe atat de grele pe omul acela, a carui drama nici nu ne-o putem imagina, e pur si simplu inuman. ce simplu e sa stam cu fundul pe scaun si sa impartim judecati/calificative de-astea ca la un concurs de MISS. nu ne ramane decat sa speram ca cel de sus sa ne puna fix in situatia lui, daca tot suntem asa degraba varsatorii de aprecieri, macar se ne informam de la sursa. va urez sa va aduca noul an exact pe masura judecatilor voastre
    Alin

    RăspundețiȘtergere
  22. Alex Valahul7:24 p.m.

    omul avea o mare problema personala care nu prea are rezolvare : un copil autist. trebuiau gasiti niste vinovati spre care sa-si indrepte furia, si i-a gasit : politicienii din varful statului de la acest moment, sursa tuturor relelor de pe pamant.
    Inteleg drama prin care trece omul dar nu ii aprob metoda de manifestare.
    si mai ales nu-i inteleg pe cei care pot gandi limpede la aceasta intamplare dar trag concluzii “politice” si fac un erou din el.
    “Libertate !” ??? o avem deja. libertatea de a vorbi, de a cauta alt loc de munca, de a vota, de a protesta, si chiar de a emigra (in ultima instanta).

    RăspundețiȘtergere
  23. Alex Valahul7:25 p.m.

    avea 2500 RON net si nu statea cu chirie, ba cica are si o masina (veche, vroia sa si-o schimbe !)…lucreaza la stat, primea si ajutoare de la tvr pt situatia familiara grea… e electrician, poate lejer sa-si dubleze venitul practicandu-si meseria in timpul liber. electricienii, instalatorii sunt chiar cautati si te taxeaza frumos cand ai o urgenta.
    nu murea de foame, si putea face multe ca sa traiasca mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  24. Alex Valahul7:33 p.m.

    chiar nu aveti un simt al ridicolului cand comparati gestul cu cel din piata Tiananmen ? peste nici 5 ani cand/daca o sa priviti in spate cu obiectivitate o sa zambiti cu jena la exagerarile din articolul asta.

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim3:41 a.m.

    "banii nu sunt totul în astfel de situaţii complexe. Persoanele cu handicap sever au nevoie de asistenţă complexă, ca şi cei din jurul lor. Noua campanie a preşedintelui Băsescu împotriva "persoanelor asistate" deturnează de la realitate situaţii extrem de dureroase. Nu toţi asistaţii din România sunt nişte chiulangii, nu toţi handicapaţii din România sunt nişte nenorociţi care împovărează bugetul precar al României. Chiar dacă par asemănătoare vieţile multora dintrte noi, mereu apare câte ceva care să le facă diferite. Nu ştim ce anume a intervenit în existenţa lui Adrian Sobaru ca firul vieţii de până acum să se rupă." Bedros Horasangian:
    http://www.cotidianul.ro/133174-Povestea-lui-Adrian-Sobaru

    RăspundețiȘtergere