miercuri, noiembrie 26, 2008

Foamea de bani

Lumea se schimba. Arhitectura finantelor moderne, un Turn Babel al omului contemporan, se clatina zgomotos. Banii nu mai sunt ce au fost. Nu mai platim cu cash. In portofelele noastre sunt carduri magnetice, care transmit semnale electronice catre banci, care – la rândul lor – transmit semnale catre furnizorul de la care cumparam marfa, asigurându-l ca, in momentul in care va avea nevoie, va dispune aceleasi semnale pentru a achizitiona alte produse sau servicii. Cea mai mare parte dintre banii care circula la nivel mondial sunt virtuali. Bancile pot emite moneda virtuala. Majoritatea tranzactiilor se fac pe baza sentimentului de incredere ca, undeva, la finele lantului trofic, este cineva care dispune de lichiditatiler necesare pentru a plati pretul. Ca la jocurile piramidale de tip Caritas sau FNI. La fel, exista un moment psihologic, când jocul se umfla pâna la un nivel critic, iar jucatorii privilegiati se retrag cu potul. |n momentul in care increderea participantilor se erodeaza, intervine colapsul.

Sistemul financiar s-a complicat si s-a sofisticat atât de tare, incât insisi inginerii care au contribuit la constructia acestuia nu mai stiu unde incepe si unde se termina. |n mod paradoxal, foamea mondiala de bani a impins tot mai multi jucatori de pe piata sa se alimenteze cu substitute de bani, pâna când au ajuns, cu perfuzii, la spital. |n plina criza de inanitie.

Bani, bani, bani! Acesta va fi sloganul urmatoarelor luni si, cel mai probabil, strigatele se vor muta din birourile luxoase in plina strada, punând o presiune suplimentara pe autoritati. Iar când spun autoritati, nu ma refer doar la SUA, ci la la toata lumea, în special la Europa unde, de asemenea, s-au cheltuit inutil bani pentru salvarea unor banci, spune http://trenduri.blogspot.com/ . Foamea de bani a bancherilor sau a marilor patroni din industriile inghesuite de criza se va transforma in foamete, iar mai marii lumii se vor grabi s-o trateze aruncând pe piata mai multi bani, lucru care va duce la adâncirea neincrederii în moneda. Unele publicatii din strainatate au anuntat ca, in ultima perioada, s-au creat din neant de catre bancile centrale ale globului peste 7 trilioane de dolari. {i cum iesirea de pe bani implica intrarea pe metale pretioase sau marfuri, este de asteptat sa vedem în scurt timp o modificare de trend a acestora. Pe piata metalelor pretioase începe sa se manifeste o presiune din ce în ce mai mare la cumparare si nu este exclus sa asistam la dublarea valorii aurului în urmatoarele câteva luni. Acelasi lucru se poate întâmpla si cu petrolul. Disponibilitatile banesti se vor reintoarce catre valorile certe ale economiei, precum sunt resursele naturale. Cel mai probabil, aceasta va fi o etapa necesara in trecerea catre o reasezare a economiei, pe baze mai sanatoase. Aceasta daca autoritatile americane sau europene vor lasa companiile cangrenate financiar sa moara pe mâna lor, pentru a asigura “curatarea terenului. Lucru care, din pacate, nu se intâmpla. Resursele financiare ale lumii sunt inghitite de colosii capitalismului, inecati in propria lacomie de bani.

Profetii economiei ii prevestesc, cu aplomb, prabusirea, vestind o noua ordine financiara mondiala. Nici unul dintre acestia nu poate configura, insa premisele si regulile pe care se va aseza noua ordine. Cert este ca, oricare ar fi noul joc, esential este ca toti jucatorii sa respecte regulile. Piata libera si competitia directa si acerba intre firme sunt principalul motor al dezvoltarii si secretul succesului capitalismului. Din aceasta competitie au de câstigat si consumatorii si guvernul si societatea in ansamblul ei. Numai ca, in acest game, trisorii au inceput sa fie câstigatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu